неделя, 27 февруари 2011 г.

Кисело Мляко по Български държавен стандарт-има разлика

Кой не обича киселото мляко. Киселото мляко е български национален хранителен продукт, получен от пълноценно овче, краве, биволско или смесено мляко чрез млечно кисела ферментация, причинявана от Lactobacterium bulgaricum и Streptococcus thermophilus.

Най – хубавото е, че вече е в сила Българският държавен стандарт (БДС) за киселото мляко. Стандартът описва суровините и опаковките, от които може да се произвежда кисело мляко, условията за съхранение и трайността – до 20 дни. Категорично изискване е това мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено. Закваските са от щамове лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация.

Засега контролът по спазването на стандарта ще осъществяват лабораториите на ДВСК в цялата страна. На етикета на млякото, произведено по БДС, ще пише "Българско кисело мляко". Много е хубаво, че киселото мляко което хапвам много често също отскоро ще въведе стандартът за кисело мляко. Харесвам млечни продукти от Булмик , защото ми допада истинските им хранителни стойности.Е всеки сам избира какво да купува днес. Пазарът е претъпкан с млечни продукти на разни фирми, мандри и прочие.
Единствено се надявам да има контрол и да може най накрая българинът да хапва пак старото си хубаво кисело мляко.

Няма коментари: